aFVALLEN ?

Zit je niet lekker in je vel omdat je misschien een paar kilo wil afvallen?

 

Als ik iemand vraag naar zijn goede voornemens voor een nieuw jaar staat afvallen bijna altijd op de eerste plaats. Men neemt zich voor gezonder te gaan eten en meer te bewegen.

Als je dan na een maand informeert hoe het gaat blijkt in 95% van de gevallen dat er weer niets van hun dieet terecht is gekomen. Toch staat het een jaar later weer op diezelfde lijst, en ook weer op één.

Maar waarom zou je wachten tot januari om je eetpatroon te veranderen, terwijl dat ook best nu kan? Gewichtsverlies is onderdeel van een gezondere leefstijl, samen met meer bewegen en ontspannen. Vandaag is de eerste dag van de rest van je leven dus waarom zou je wachten? Ben je bang dat je nooit meer iets lekkers mag eten of dat je verplicht wordt dure afslank producten aan te schaffen?

Wil jij weer controle over je eetgedrag, lekker kunnen genieten én mee-eten met de rest van je gezin?

Bij de gewichtsconsulent die werkt met de methode "Ik mag alles eten" is dat ook precies wat je gaat doen. Er zijn geen verboden producten. Je leert een keus te maken tussen de verschillende koolhydraten, snelle zoals in koek en snoep, of langzame zoals in groente en fruit. Deze methode is geen dieet maar een gedragsverandering waardoor jij de controle hebt.

In het werkboek staan opdrachten zodat je tot inzicht komt in waar het voor jou fout gaat. Bewustwording is de eerste stap naar een gezondere leefstijl. Dit werkboek zit in de begeleiding inbegrepen.

 

Hoe ga ik te werk?

Tijdens ons kennismakingsgesprek kijken we samen of er eventueel punten zijn die je begeleiding door mij in de weg kunnen staan. Als we besluiten samen het traject te starten volgt het intake gesprek.

Hiervoor nemen ik ruim de tijd om het nulpunt te bepalen en we onze verwachtingen naar elkaar uit spreken.Wat wil je van mij aan ondersteuning, ben je bereid om je eetpatroon aan te passen, of heb je al eerder een dieet gevolgd. Ik vul samen met je een vragenlijst in om een beeld te krijgen van je gezondheid. Het kan zijn dat ik je vervolgens door moet verwijzen naar een diëtist. Dat doe ik niet omdat ik je niet wil helpen maar omdat er factoren zijn waarbij de gewichtsconsulent niet de juiste persoon is om je te begeleiden.

En dan mag je eindelijk beginnen..... Om eerst van mij te horen dat je de eerste week nog niets mag veranderen. Dat lijkt tegenstrijdig maar vergeet niet dat ik eerst moet zien waar je winst kunt behalen om uiteindelijk je doel te behalen.

Tijdens het hele proces staat jouw doel centraal. Jij bepaalt welke stappen je wil nemen en in welk tempo, en ik geef je daarbij het best mogelijke advies. En dat betekend dat het niet altijd is wat je graag wil horen, maar dat je wel het best vooruit zal helpen.

 

Als ervaringsdeskundige bij borstkanker weet ik dat het ook heel erg kan helpen om een goede leefstijl te hebben, en met een zo goed mogelijke conditie de behandeling in te gaan. Op dat moment is niet afvallen het doel, maar juist om met behulp van gezonde voeding je conditie te verbeteren. 

Wat is het verschil tussen een gewichtsconsulent en een diëtist?

Een gewichtsconsulent begeleid gezonde mensen in het bereiken en behouden van een gezond gewicht. 

Een diëtist  begeleid daarnaast ook mensen met onderliggende ziekte, of met een extreem hoog BMI.